Архів 17.09.2024

Митці К-ПНУ – учасники міжнародного фестивалю печворку в Ельзасі

Митці К-ПНУ – учасники міжнародного фестивалю печворку в Ельзасі

12–15 вересня 2024 року в Ельзасі в місті Lièpvre (Франція) відбувся масштабний традиційний 29 міжнародний фестиваль печворку Carrefour Européen du Patchwork, де Українська асоціація квілтерів була представлена чудовою колекцією квілтів у межах спільного європейського проєкту «Уяви собі птаха» від EQA (European Quilt Association).

У створенні експозиції взяли участь 27 талановитих українських майстрів печворку, серед яких митці Кам’янця-Подільського: випускниця К-ПНУ, викладач рисунку, живопису, художньої обробки тканин Наталія Лашко; асистент кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва К-ПНУ, член спілки народних майстрів України, член спілки дизайнерів України Ілля Лашко; випускниці К-ПНУ Яна Лашко, Наталія Оцишена, Тетяна Білоус. Експоновані роботи «Папуга Ара Арарауна», «Гарна здобич», «Павич», «Голубий птах», «Ворон» виконані вручну техніками: артквілт; авторською технікою вишивки текстильною «соломкою»; ручною аплікацією; ручним гаптуванням; текстильним плетінням.

 

Після експозиції в Ельзасі квілти будуть мандрувати виставками на площадках двадцяти країн.

Також цього року колекція з 17 квілтів персональної виставки Наталії та Іллі Лашко експонувалася в США на найбільших квілт-фестивалях 2024 AQS QuiltWeek. Глядачів дивувало поєднаня артквілту з унікальною авторською технікою вишивки соломкою у творах Іллі Лашко, яке демонструвалось вперше в США.

Роботи майже рік мандрували Америкою та успішно експонувались на престижних майданчиках: 1. Daytona Beach 21–24 лютого 2024; 2. Branson 13–16 березня 2024, MO; 3. Paducah 24–27 квітня 2024; 4. Grand Rapids 21–24 серпня 2024; 5. Lancaster 11-14 вересня 2024.

Кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва
та реставрації творів мистецтв

Читати далі

Зустріч двох категорій стейкхолдерів

У рамках багаторічної співпраці з КПДІМЗ поглиблюємо з’язки шляхом залучення представників роботодавців (музейних установ) в особі завідувача Фондами музею, Інни Швець, (т.в.о. директора Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника) до проведення ознайомчих занять для здобувачів ОП Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація. Хто як не представник музею краще може ознайомити з актуальнми проблемами, які можуть виникнути у майбутній пофесії. Екскурсію організували старший викладач кафедри ОДПМ та РТМ Тімур Такіров та магістанти другого року навчання ОП Реставрація творів мистецтва (Анастасія Григорів та Маргарита Тахтєєва) в рамках вивчення навчальної дисципліни Історія, теорія та етики реставрації живопису.

Зв’язок Освіти і Науки з Культурою і Мистецтвом

Традиційно на початку навчального року у рамках освітньої компоненти Вступ до спеціальності відбувається знайомство з освітньою програмою. Першими стейкхолдерами для художніх спеціальностей виступають представники музеїв. Давня співпраця з Кам’янець-Подільським державним історичним музеєм-заповідником щороку поповнюється новими учасниками і це здобувачі спеціальностей кафедри. Так складається, що в останні дні навчання теж проходять у стінах музею на відкритих Захистах кваліфікаційних робіт. Першокурсники залюбки відвідали Галерею мистецтв КПДІМЗ у Старому місті, де випускниця кафедри, а тепер завідувач художнім відділом галереї Алла Ковальчук із захопленням занурила здобувачів у світ мистецької спадщини регіону.

Читати далі

Пленерні замальовки під час навчальних занять

Пленер, це мотор творчого розвитку художника, надихає новими ідеями і робить легкою руку митця. На пленері студент стає професіоналом; загартовується його індивідуальна стійкість до перешкод, вміння використовувати любі можливості і підручні інструменти для досягнення успіху; пленер це захід який сприяє експериментальному живопису і нестандартному творчому баченню навколишнього середовища.

Початок Виробнича асистентської практики для студентів другого (магістерського) рівня

Початок Виробничої асистентської практики для студентів другого магістерського рівня

Традиційно з перших днів нового навчального року здобувачі другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності “023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація” за освітньою програмою “Реставрація творів мистецтва” розпочинають свій освітній процес з Педагогічної асистентської практики.

На фото зліва направо: керівники практики професор Наталія Урсу, професор Тетяна Дуткевич, доцент Геннадій Бесарабчук, доцент Ольга Савицька та здобувачі вищої освіти другого магістерського рівня.

Мета практики:

Педагогічна асистентська практика спрямована на набуття студентами практичних навичок та застосування теоретичних знань у реальних умовах. Це важливий етап у підготовці майбутніх фахівців, який дозволяє їм отримати безцінний досвід роботи в освітніх установах та розвинути професійні компетенції.

Професор Наталія Урсу наголосила на важливості інтеграції теоретичних знань з практичними навичками, підкресливши, що саме практика дозволяє студентам відчути себе справжніми фахівцями у своїй галузі. Вона також звернула увагу на необхідність дотримання етичних норм та професійних стандартів у роботі.

Професор Тетяна Дуткевич акцентувала увагу на важливості командної роботи та взаємодії з колегами та студентами. Вона підкреслила, що успішна педагогічна діяльність базується на співпраці та взаєморозумінні.

Доцент Геннадій Бесарабчук розповів про методи та підходи, які допоможуть студентам ефективно організувати навчальний процес та залучити здобувачів до активної участі в заняттях. Він також поділився власним досвідом та практичними порадами.