Завершився пленер за участі студентів кафедри

Завершився пленер за участі студентів кафедри

Під керівництвом доцента кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва, кандидата мистецтвознавства Івана ГУЦУЛА відбувся ІІ закордонний пленер зі здобувачами освітніх програм які реалізує кафедра.

Усе розпочалось із приїзду в дивовижне, дуже затишне та тихе селище Мольберген (Німеччина), що розташоване в землі Нижня Саксонія. Нас зустріли тепло та привітно. Зазначу, що ми були одразу вражені красою Мольбергена. Зустріли нас бюргермейстер (мер селища), спілка місцевих німців та представники католицької церкви.

Першого дня ми поселилися в домівку та ознайомились із селищем (вечірня прогулянка – екскурсія від Івана Андрійовича). Ми були просто в захваті! Це дуже красиве та мальовниче селище.

Перший етюд - домівка, у якій ми мешкали. А далі вже розпочався наш пленер. Спершу ми робили начерки на озері біля селища. Перше місце куди ми поїхали на етюди -пляж Шілліг. Ми писали Північне море. Атмосфера вражала: теплий вітер, сонце, море, все, що потрібно для гарного настрою і написання картини.

29
26
зображення viber 2023-07-20 11-33-47-184
37
23
28
зображення viber 2023-07-20 11-41-43-763
зображення viber 2023-07-20 11-42-39-528

Також варто зазначити, що в перші дні перебування в Мольбергені пастир Уве Бьорнер провів для нас екскурсію в місцевій церкві, внутрішня оздоба якої просто зачарувала, але найбільше, що привернуло нашу увагу та неймовірно вразило – це об’ємний вівтар, який був зроблений із каменю.

Упродовж кількох днів ми писали й будиночки Мольбергену, місцевий парк та його околиці. Для нас, як для художників, кожна споруда та пейзаж – витвір мистецтва. А в селищі красивої архітектури було достатньо. Також ми відвідали містечко Мюнстер, яке знамените підписанням Вестфальського миру та просто чарівною архітектурою. Варто зазначити, що всі місця, у яких ми були, приголомшували нас своєю красою. Ми відвідали декілька церков  різних стилів, кожна із них була особлива та мала свою довгу історію.

Ми також писали вілли в містечку Ольденбург.  Я обрала для написання  білу красиву споруду з надзвичайно чарівною скляною терасою, на якій в горщиках росло кілька монстер. Після Ольденбургу ми відвідали два містечка біля затоки це: Гретшіль та Емден.

На другому тижні перебування здійснили дві масштабні поїздки. Перша в Нідерланди, де ми відвідали Рейксмузей  в Амстердамі. Це дивовижна поїздка, адже на власні очі побачили оригінали полотен Рембрандта, Вермера, Галса та інших видатних художників. Найбільше всіх вразили розміри картин: одні полотна були набагато більшими, ніж ми уявляли, тоді як інші були навпаки мініатюрними, як до прикладу картини Вермера. Друга наша велика поїздка - екскурсія містом Бремен, що славиться історією про Бременських музикантів. Місто надзвичайно красиве, вуличками старого міста хотілось ходити та ходити, цікаві скульптури, визначна архітектура.

Наприкінці перебування в Мольбергені організували виставку наших картин. Завдяки проєкту «Мистецтво без кордонів» у межах Літньої академії ми здобули величезний досвід. Це була незабутня практика для нас усіх. Спогади про цю поїздку будуть збережені в серцях назавжди».

 

Тетяна Гарліцька,
студентка 4 курсу спеціальності
023 Образотворче мистецтво,

декоративне мистецтво, реставрація

Мистецтво без кордонів: студенти діляться враженнями про участь у проєкті

 

Ivan Pidhurnyy

Коментарі закрито.